BIOGRAPHY CLOCK HOUSE AVA  
  PROJECTS
  SKETCHBOOK
  LOGISTICS ALTONVIEW ARCHITECTS PC
  RECOGNITION
 

CLOCK HOUSE

We were asked to design an addition to the Clock House, a tiny yet pristine outbuilding which 80 years ago housed an assortment of clocks on a large, bucolic farmstead just outside of Morris, New York. Our client had fond memories of playing in the Clock House as a child and wanted to preserve not only the structure but, in some way, the simplicity of his youth as well. Over the years, he and his wife spent many summers and vacations at the farmstead, stewarding the buildings and grounds well, and increasing their beauty with additional plantings, patios, and trellises.

The result was a 1200 SF two bedroom guest house. Each major program space (living room, kitchen, and master bedroom) is located in its own gabled box, each of which is similar in style and scale to the Clock House (which houses a second bedroom). Each of these major program spaces has exposures on three sides, increasing dramatically the sense of light and space. Varying ceiling heights contribute to the impression of a much larger residence.

An existing pine tree which stands just behind the original structure had to be preserved. So we created a bridge which spans over the tree's root system.

The sloping site triggered the living room to be set at a higher elevation than the rest of the residence; an interior staircase adds to the spatial interest of the interior experience.